Tips

Viktiga tips innan du lånar? Läs vår låneguide.

Viktiga tips innan du lånar? Läs vår låneguide.

Oavsett om du överväger att ta ett privatlån, utöka bolånet eller ansöka om en kontokredit så bör du tänka till innan du lämnar in ansökan. Behöver du pengar till sommarprojekt på en gång? Klarar du dig utan altan, ett spa, semesterresan eller något annat på önskelistan? Eller är det så att ett tillfälle dykt upp för att förverkliga en dröm som inte längre tål att vänta. Ja, så är det i många fall och då är goda tips på vägen alltid bra.

Våra tips innan du lånar:

1. Se över din ekonomi och alla kostnader.

Ta dig tiden att gå igenom och dokumentera dina månatliga kostnader samt inkomster. I nästan alla förekommande fall är det väldigt enkelt att få koll på inkomsterna i form utav din lön. Men ibland förekommer även, barnbidrag, sjukersättning, aktieutdelning eller annat.

Den svåra delen är ofta kostnaderna som vid en första överblick ofta visar sig vara betydligt mindre en var de faktiskt är. Månatliga fasta kostnader så som amortering, ränta, hyra el och vatten har de flesta koll på och många stannar ofta att räkna här. Anledningen till detta är att vi glömmer levnadskostnader eftersom att det varierar från månad till månad och inträffar på daglig basis. Sätt dig därför ner och försök att dokumentera de 6-12 senaste månadernas utgifter i en realistisk budget för att därför se över om du har råd att ta ett nytt lån eller om du kanske först och främst behöver ändra på dina vardagliga utgifter.

Om du upptäcker eller redan nu är medveten om att du har börjat få problem med din ekonomi så behöver du snabbt åtgärda det innan det blir ohanterligt. I detta fall är det inte rekommenderat att ta ytterligare lån vilket brukar resultera i en än mer okontrollerbar situation och långsiktig skuldfälla. En illa skött ekonomi kommer tillslut hamna hos Kronofogdemyndigheten, vilket kan medföra bestående framtida svårigheter vid behov av privatlån bostadslån eller mobilabonnemang m.m.

2. Hitta rätt lån och kreditgivare

Som du säkert känner till finns det en uppsjö av olika lånetyper samt kreditgivare att ta ställning till. Den enkla och kanske största skillnaden beror på om lånet kräver en säkerhet eller ej. Privatlån som även benämns som blancolån eller konsumtionslån är lån där kreditgivaren inte tar ut någon säkerhet. Risken för kreditgivaren är i dessa fall betydligt högre eftersom att säkerhet saknas vilket ofta resulterar i en högre ränta till skillnad från till exempel ett bolån.

Bolån i sin tur kräver en säkerhet i form av bostaden som belånas. Detta beror på att själva lånebeloppet är större och bankerna vill sällan låna ut lånebelopp över 600 000 kronor utan någon säkerhet. Det är därför viktigt att du hittar ett lån och kreditgivare som är anpassad efter dig och din ekonomi

3. Läs noggrant villkoren och det finstilta

Se till att kolla upp kreditgivaren och om ditt lån är knutet till några förekommande avgifter som uppläggningsavgift, aviavgift, betalningsförsäkringar eller annat som påverkar den totala kostnaden för hela ditt lån. I enlighet med svensk lagstiftning är alla kreditgivare skyldiga att informera om den effektiva räntan som kan jämföras med ett “jämförelsepris” för frukt och grönt i matbutikerna. Den effektiva räntan baseras på samtliga kostnader för lånet utslaget på 1 år vilket medför att det på så vis blir enklare för dig att jämföra olika erbjudanden från olika kreditgivare.

Kolla även upp om det kostar dig något extra att lösa lånet i förtid? Har du möjlighet att justera återbetalningstiden under perioden då du skall betala tillbaka lånet? Vad händer om du blir sjuk och förlorar din inkomst? Ja, det är verkligen detaljerna som gör skillnaden, jämför därför låneerbjudanden, villkoren men framförallt den effektiva räntan.

4. Utgå från att något oväntat inträffar

Visst är det skönt när allt går som planerat men hur ofta är det så egentligen? När du skall räkna på ditt projekt, din budget eller din drömresa ta då med i kalkylen att oväntade situationer kan uppstå och med dessa även oförutsedda kostnader. Att försäkra ditt lån mot detta kallas ofta för låneskydd och förekommer hos de flesta kreditgivare, men det innebär att ditt lån kommer att kosta lite extra, dock kan det vara skönt vid en oförutsedd sjukskrivning, permittering, varsling eller ofrivilligt arbetslös.

5. Till sist, behöver du verkligen låna?

Tänkt till en sista gång, är det verkligen värt den där extra kostnaden? I många fall är idéer som högst värderade just vid tillfället då vi kommer på dem, frågan är om det är värt det över tid? Oavsett hur du väljer att göra så bör du alltid kolla med Blanko, innan du går till banken.

Summering av våra viktigaste låntips

  • Se över din ekonomi noggrant

  • Hitta rätt lån och långivare

  • Läs kreditavtalet och jämför den effektiva räntan

  • Tänk på att allt inte alltid blir som du tänkt

  • Kolla med Blanko, innan du frågar till banken

  • Gör lånetestet

1 min

Lånetest

Ingen kreditupplysning
Svar direkt
Gratis