Tips

Så väljer du rätt typ av lån

Så väljer du rätt typ av lån

Billån, samlingslån, privatlån, blancolån eller kontokredit, kärt barn har många. Vad är egentligen skillnaden mellan olika typer av lån?

Välj rätt lån efter ändamål

Som privatperson kan du välja mellan flera olika sorters lån. Behöver du låna pengar är det därför viktigt att du får en uppfattning om vad som skiljer de olika formerna av lån från varandra. Först därefter kan du välja ett lån som passar dig och din ekonomi. Här reder vi ut några av de vanligaste förekommande lånen på marknaden.

Billån - Lån för köp av bil

Ett billån är per definition ett lån där du använder bilen som säkerhet för lånet. Vanligt förekommande är att du har möjligheten att låna upp till 80% av bilens totala värde. Resterande del behöver du själv finansiera, denna del kallas för kontantinsats och varierar beroende av kreditgivare men även bilförsäljare.

Billån är ofta förmånliga då räntan i regel är lägre i förhållande till ett vanligt privatlån. Den låga räntan beror på att kreditgivaren har bilen som säkerhet vilket i sin tur innebär att kreditgivaren har rätten att återta bilen i beslag om du mot förmodan inte klarar av att betalar tillbaka lånet enligt kreditavtalet. I och med att bilen är pantsatt så följer ofta krav om helförsäkring som i sin tur kan kan påverka den totala kostnaden över tid.

Fördelar med billån

  • Med bilen som säkerhet får du en lägre ränta

  • Ofta längre amorteringstider för billån, 8 år och uppåt

  • Bilfirman vill sälja bilar och hjälper ofta till med finansieringen

Samlingslån - Samla dyra krediter och smålån

Ett vanligt förekommande fenomen på lånemarknaden är samlingslån även kallat ihop-baknings-lån eftersom att lånet består av mindre lån och krediter som ersätts av ett större förmånligare privatlån.

Ett snabblån för semesterresan, nya garderoben, mobiltelefonen samt ett fullt utnyttjat kreditkort i samband med att bilen oväntat gick sönder kan vara förödande för ekonomin. Inte minst för att det blir många mindre räkningar att hålla reda så brukar även räntan för mindre lånebelopp och krediter vara väldigt höga. Lägg då även in amorteringen så blir det snabbt stora belopp. För att underlätta vardagen och din ekonomi så kan det vid en liknande situation vara fördelaktigt att kontakta en ny långivare för att samla ihop alla smålån till ett samlingslån. Du har då endast en kreditgivare att betala till varje månad och förhoppningsvis även bättre räntevillkor såklart.

Fördelar med samlingslån

  • Lägre ränta med en långivare.

  • Möjlighet till längre amorteringstid bidrar till en lägre månadskostnad.

  • Ger din ekonomi en omstart.

Privatlån - Ett lån utan säkerhet för vad du vill

Privatlån är utformade för konsumtion därför kallas det även för konsumtionslån eller blancolån. Privatlån innebär att du som låntagare inte lämnar någon säkerhet till långivaren vilket medför att du kan använda pengarna till precis vad du vill. Kontantinsats för ny bostad, begagnad bil, resa, renovering, konsumtion eller varföra inte sparkapital?

Privatlån förekommer hos de allra flesta kreditgivare och lånebeloppet på ett godkänt privatlån varierar från 5 000 kronor upp till hela 600 000 kronor. Du kan låna mer än en halv miljon kronor utan säkerhet förutsatt att du har och kan påvisa att din ekonomi klarar av det. Som alltid behöver du som kredittagare tänka till innan du lånar detta gäller såklart i alla situationer. Behöver du låna nu, kan du eventuellt spara ihop pengarna eller har du något att sälja. Försök till varje pris undvika att hamna i en onödig skuldsättning.

Löptiden för privatlån varierar beroende på storlek, kreditgivare och lånevillkor. Vanliga förekommande löptider är 4-12 år. Ofta så går det att amortera eller återbetala på lånet i en raskare tak men detta bör du kolla upp innan du skriver på kreditavtalet. Om du planerar att betala av lånet snabbare än vad som är överenskommet så ska du undvika annuitetslån och istället välja en kreditgivare som erbjuder privatlån med rak amortering.

För att ansöka om privatlån över 100 000 kronor görs en UC eller kreditupplysning i syfte att ta reda på om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare och att din angivna inkomst stämmer överens med deklarationen. Ett vanligt förekommande krav är att du skall ha en årlig inkomst om minst 180 000 kronor. För att verifiera din inkomst kan långivaren komma att göra en kreditupplysning, i några fall kan de även ställa krav om att du skall uppvisa ett anställningsbevis. Om du redan har en betalningsanmärkning sedan tidigare kan det vara lämpligt att kanske välja en kreditgivare som erbjuder lån utan UC eller en långivare som godkänner lån med betalningsanmärkningar. Ofta så medför dessa typer av lån att räntan blir högre och att amorteringstiden är kortare.

Fördelar med ett privatlån

  • Låna till vad du vill

  • Ingen säkerhet

  • Många olika kreditgivare att välja på

  • Privatlån utan kreditupplysning förekommer

1 min

Lånetest

Ingen kreditupplysning
Svar direkt
Gratis